el club

historia

Història

Diuen que l'història sempre l'escriuen els vencedors. Els vencedor d'aquesta història són tots els nens i nenes que han pogut gaudir d'una estructura destinada a la seva formació, formació com jugadors de bàsquet i com persones.

L'història del B.C. TECLA SALA és indissoluble del Col·legi Tecla Sala de l'Hospitalet, que com no podia ser d'una altra manera, està ubicat al Carrer Tecla Sala, en uns terrenys que al seu dia va donar a l'Ajuntament de l'Hospitalet l'empresària tèxtil Sra. Tecla Sala. Perdonin la multi redundància, però és prou il·lustrativa de la imaginació de les diferents personalitats intervinents a l'hora d'anar posant noms, al carrer, al col·legi o al club.

L'any 1977, la calorosa tarda del 12 de setembre, es va constituir la primera Junta Directiva del B.C. TECLA SALA. La primera de la segona etapa, és clar, ja que des dels anys 50, el bàsquet havia estat l'esport rei al nostre col·legi.

En Domingo Capdevila va presidir la primera Junta Directiva, formada per sis membres, tots ells alumnes o ex –alumnes del Col·legi. En aquella primera temporada 1977-1978 es van federar un total de tres equips, tots ells masculins, ja que el col·legi en aquell moment era exclusivament masculí, coses de l'època. Es van fer un juvenil, un júnior i un sènior.

Els presidents posteriors van ser:
Francesc Flor (1981-1984)
Francesc Altés (1984-1988)
Ramón Hormigón(1988-1990)
Jaume Pujol (1990-1994)
Pere Gallart (1994-1998)
Antoni Fusté (1998-2013)
David Olucha (2013-2018)
Pepe Ortiz (2018-2023)
Juan Antonio Porto (2023 - fins actualitat)

Aquells tres equips que van iniciar l'història del B.C. TECLA SALA, han anat creixent fins a arribar als 18 equips actuals, 10 masculins i 8 femenins, a més dels 80 nens que juguen, i mai més ben dit, a la nostra escola de bàsquet. L'història del bàsquet femení al Tecla va començar l'any 1.996, amb la incorporació de les noies del col·legi Fàtima al Tecla Sala.

Els èxits esportius van tenir el seu zenit amb l'assoliment del sots-campionat d'Espanya escolar a Cadis l'any 1999, que va continuar l'any 2.000 amb l'aparició a TVE d'aquest equip a la segona cadena guanyant el torneig organitzat per la cadena pública.

Com una mostra més de la preocupació del bàsquet base, a l'any 1.985 es van celebrar les Primeres Jornades de Mini- Bàsquet i al 1.992 les Primeres Jornades de Pre-mini Bàsquet. Aquests esdeveniments es van refondre a l'any 2.002 sota la denominació de MEMORIAL PAU BALAGUER, en honor i memòria de la persona que va donar un nou impuls al Club amb la creació, entre d'altres esdeveniments, de les Primeres Jornades Informatives. En aquests esdeveniments van participar autèntiques primeres espases del nostre esport, com el Sr. Enric Piquet, Ex-president de la Federació Catalana de Bàsquet, o els coneguts Pau Gasol, Lluís Canut, Pere Farreres, Joan Creus, Andrés Jiménez, Joan Carles Mitjana, Antoni Bové, i moltes més personalitats de l'esport i dels mitjans de comunicació.

En altres apartats relacionats amb els nostres petits també vam fer i encara fem les Jornades d'Escoles de Bàsquet perquè els més petits del Club celebrin una diada especial. El dia més especial pels nostres petits en el torneig Toni Fusté, que rep el nom en memòria del que fou president de l'entitat durant un bon grapat d'anys.

Per altra banda, es va crear el Torneig Femení per mirar de potenciar l'esport femení dintre de la nostra ciutat. Actualment, es celebra cap a finals del mes de maig amb molt èxit de participació.

Moltes activitats socials com ara el cagatió, la xocolatada, la festa de fi de temporada, el Campus, la col·laboració amb la Marató, etc.. Formen part del dia a dia del nostre Club fent que, cada cop, tinguem una massa social més gran i més engrescada.

A la temporada 1.998-1.999 es va efectuar una important reestructuració al Club, modernitzant l'estructura i adequant-la als nous temps i al creixement que s'havia assolit en els darrers anys, modificant fins i tot alguns estatuts, de cara a protegir el seu futur. Aquests fets varen coincidir amb les primeres eleccions democràtiques del Club, d'on va sorgir la Junta presidida pel Sr. Antoni Fusté.
Tot això sense oblidar la part competitiva en la qual hem tingut la sort de formar jugadors que han arribat a ser professionals del bàsquet i han jugat tant en seleccions catalanes com espanyoles. A l'any 2022, el nostre Sènior A Masculí va aconseguir la categoria de Copa Catalunya, sent una dita històrica per tots els integrants del club.

Després de molts anys d'una tasca absolutament meravellosa i des del 2013, una nova Junta entra a formar part del Club presidida pel David Olucha amb l'afany de continuar fent el "Tecla" més i més gran cada cop.

L'any 2017 el Club va celebrar el seu 40è aniversari amb tot d'activitats que ens van fer estar orgullosos de què som i d'on venim.

Aquesta etapa va tindre el seu fi al 2018, quan va començar la junta presidida per José Maria Ortiz, per tots coneguts com a "Pepe".
La junta liderada per Pepe va permetre un salt quantitatiu de primera magnitud, situant al Tecla com un gran referent social a tota la ciutat i a tota Catalunya.

Aquesta etapa també ha sigut molt reconeguda per la seva Direcció Tècnica encapçalada per en Carlos Lao i en Marc Rueda, dos grans professionals i referents del món del Bàsquet a la ciutat de l'Hospitalet.

A l'any 2023, per segona vegada a la història del club es van tornar a celebrar unes eleccions a la junta directiva, on va sortir guanyador la candidatura presidida per en Juan Antonio Porto.

La nova junta té com a missió principal aconseguir un salt qualitatiu tant en l'àmbit esportiu com en l'àmbit social i econòmic. Serà difícil i llarg, però entre tota la família vermella ho aconseguirem.

En l'actualitat, la nostra estructura belluga més de 30 entrenadors, i més de 300 jugadors, formant entre tots la família més nombrosa del bàsquet a l'Hospitalet, i fent-nos aparèixer com un referent dins del bàsquet base. El nom o hashtag de #FamiliaVermella és reconegut a tots els nivells per la massa social que representa

Diuen els savis, que per anar endavant, cal saber allà on es va i d'allà on es ve. Al Tecla sabem d'on venim, i creiem saber on anem. Els actuals i anteriors directius hem escrit una pàgina de la història, i ens han explicat quin va ser el començament, però no ens toca a nosaltres escriure el final d'aquesta història. Aquesta tasca serà responsabilitat de les generacions futures, probablement d'aquells que avui passen hores botant una pilota al pati del Tecla, i llençant a una cistella, a la que en alguns casos no hi arriben. Avui, juguen, demà els tocarà "jugar" un paper diferent. Nosaltres ho hem fet, i ells ho faran, perquè a més de formar jugadors de bàsquet, volem formar persones, perquè, sapigueu, que en aquesta vida, a viure s'aprèn jugant, i no n'hi ha tanta diferència entre un partit de bàsquet i la vida, en ambdós casos s'ha de ser respectuós amb els contraris i bon company amb els teus, i aplicar criteris d'eficiència i competència, no per tenir èxits mediàtics, sinó per anar per la vida amb els conceptes clars de què val la pena i què no.

FORÇA TECLA!!!

Bàsquet Club Tecla Sala
Carrer Tecla Sala, 18
L'Hospitalet de Llobregat
08901 Barcelona
info@bcteclasala.cat